Jídelníček
10. 7. 2008
Jídelníček
Co by měl obsahovat | Na co musíme dbát |
Maso koňské, králičí, drůbeží, krůtí (i srdce a žaludek), skopové, zvěřinu, hovězí a vepřové - k pokrytí potřeby bílkovin | Hovězí a vepřové maso vždy uvaříme protože existuje nebezpečí přenosu některých nemocí (tasemnice, škrkavky, toxoplazmóza, Aujeszkyho choroba = =virové infekční onemocnění přenosné na všechna i volně žijící zvířata. Projevuje se místním svěděním, zánětem mozku a míchy nebo jako onemocnění celkové) |
Vnitřnosti - játra, ledviny, slezina a srdce obsahující mnoho vitaminů | Vnitřnosti vaříme, ledviny nejprve namočíme do vody; syrová játra mají projímavé účinky, uvařená játra naopak způsobují zácpu |
Kosti k ohryzávání | Nedáváme příliš velké ani malé drůbeží kosti, protože se tříští a mohou se zachytit mezi zuby nebo v hltanu |
Ryby, například filety z okouna | Dáváme jen ryby vařené a bez kostí - maximálně jednou týdně - jinak po nich kočka příliš páchne; mořské ryby však mají být pravidelnou součástí kočičí potravy |
Chléb | Podáváme pouze s vařenou rybou |
Sýry, např. tvaroh nebo jemný tvrdý sýr | čajovou lžičku jídla sýra rozmícháme do připraveného jídla nebo jemně nastrouháme a pokrm jím posypeme |
Vaječný žloutek | Podáváme syrový dvakrát až třikrát týdně; bílek ničí vitamin B v potravě a proto jej kočkám nedáváme |
Brambory, rýže, zelenina, ovesné vločky | Uvařené a rozmixované přidáváme v malém množství do připraveného pokrmu |
Luštěniny | Nejsou vhodné, nadýmají |
Přípravky s obsahem vitaminů a minerálních látek | Podáváme pravidelně |